ziarah lagi ye.. ;)

siapa setuju untuk buat reunion 8 tahun akan datang?

Sunday, August 29, 2010

..::video batch::..

salaamun alaik!

apa khabar iman & amal?

*hayati video kat bwh ni. miss you all!!

video
SIRI1



video
SIRI 2


--sekian--
mohon maaf andai ada terasa.

Thursday, August 26, 2010

bismillah....

juz wanna to share something...ana kat unisel skrang bez frenz dgn sorg bdak melayu (girlz) n 2 bdak india (sorg girlz,sorg boyz)...tp,ape yg ana nk share kat cni...betapa perasaan ana sekarang,ana lbh respect pd kwn2 non-muslim ana drp student muslim...that's why ana lbh suka berkwn dgn non-muslim drpd student seagama...nape ana ckp cmni???

ntunna bygkn betapa malunye apabila kte ditegur oleh non-muslim ttg hukum dlm agama kte sndiri...girlz muslim pukul mesra (yarkss...:p) non-muslim boy,boy tu ckp,
"mana blh sentuh2...haram la..."

ble ana dgr cite tu drp kwn ana,ana yg jd malu tp x tau la ape yg girlz tu rase...lg satu,ape jwpn yg ntunna blh bg ble non-muslim tnye cmni..."perempuan muslim wajib pkai tudung kn???tp nape ade muslim girlz yg x pkai tudung???"

ble bez frenz ana (indian boyz) tnye camtu,ana terkulat2 nk jwb...x tau nk explain cmne...dh la boy yg tnye...kalau girl, blh tahan lg la...

satu lg beza student muslim n non-muslim adlh student muslim alwayz skip de classes...kdg2,terpikir gak asal la student muslim jd cmni...sometimes,sbb bnde nie la w/pun nmpk kecik tp menyebabkn non-muslim x respect kat muslim...
bg diorg, org Islam nie pemalas,x de semangat nk blaja dn majukn diri sndiri (at least la..) terutama bln ramadhan yg mulia nie...

letih je,muka toyer je,sume bg alasan PUASA....haiii...masalah2...-_-'...tp tu la masalah umat Islam zaman skrang yg perlu diperbetulkn...

smpai ctu je...pape p0n,setuju dgn post admin sblm nie...still keep in touch sesama kte utk bg semangat kat shbt2 yg tgh down...gud luck 4 all :)...bittaufik wannajah...

bnde yg difikirkn baik utk manusia,itulah yg buruk bg dye sbnrnye...
dn bnde yg difikirkn buruk,itulah sbnrnye yg terbaik utk dye...

wallahua'lam..

Thursday, August 12, 2010

kata-kata aluan

salamun alaik! hehe, taktau nak bagi tajuk apa. =)

just sharing. tadi ziarah fb kawan² hira'. macam² status ada. tension belajar, in relationship with .... , tak pandai melukis, rindu ramadhan dekat sekolah, bosan pun ada, sedih, dsb.. bila ana buat survey, agak ramai yang down dengan sekeliling.

jadi, apa peranan kita sebagai kawan sekampung? yelah, hira' tu kampung kita jugak kan? =) rajin-rajin contact, DOAKAN kawan kita kuat! dengar cerita, ada yang dah berpunya pulak tu.. hehe, =p tak kisahlah kita dah pakai cincin ke, yang penting kita SEMUA dah berpunya. tak percaya? anda fikirlah sendiri. dengan siapa kita sudah bertunang...?

alhamdulillah! walau di mana sahaja kita berada, ingat misi kita.

1- belajar liLlahi ta'ala
2- meningkatkan ilmu
3- meningkatkan martabat bangsa, agama dan negara
4- memberikan keyakinan untuk sampai Islam
5- dsb

di samping itu, bergaul dengan masyarakat sekeliling perlu. amat perlu. tak boleh sia-siakan masa dengan perihal kita sahaja. kalau dulu kat sekolah kita kureng, time ni la kita nak tukar imej kita. buktikan kat masyarakat umum, SIAPA kita sebenarnya? eceh, macam nak berpolitik.. =p

kalau kita rasa down, ingat Allah banyak²! Allah takkan pilih orang yang tak mampu untuk buat something. kitalah selayak-layaknya!! ingat itu. kadang-kadang kita rasa tak mampu, ingat balik time kita nak amik spm. bila dah lepas spm, kita rasa 'Alah, spm tu~ macam tu je....!'

gunakan masa dengan amat baik! dah 17tahun/18tahun/19tahun masa kita berlalu. yang depan, kita tak tahu macamana coraknya. jadi, don't waste our time! nak berehat, takde masalah. nak bersembang pun, tak haram. bila dia haram? bila kita buat something yang Allah murka. wallahualam.

kadang-kadang ada yang frust tengok orang sekeliling. berihsan la. tak semua orang faham apa yang kita faham. lebih baik berbaik sangka, itu akan kurangkan kepedihan jiwa+mata.

still kena rujuk naqibah masing-masing. tak kisahlah dia ikut parti mana. jangan beria-ria libatkan diri dengan politik. medan kita sekarang, STUDY. nak berpolitik, tunggula time kita betul² matang /dewasa. (maaf kalau terasa!) walaubagaimanapun, ikatkan diri kita dengan mana² jemaah untuk kuatkan diri, rohani, dsb. rugi kalau diri kita (). wallahualam.

sharing is caring. caring is just for YOU! =)
salam perjuangan,
ur friend!!

Thursday, August 5, 2010

EXPERINCES IN UNiSEL....

alhmdulillah...
setelah sekian lama...akhirnye dpt gak ana post kat blog nie...
qilah dh smpai tnye2 dh...ble ana nk post cite ana..k la,kali nie ana nk cite my experiences selama hmpir 2 bln kat unisel..huhu~

first time dtg unisel,rasa mcm x caye...wah,bt0l ke aku dh masuk ipt nie???ya allah,btul2 excited time tu...hehe...

pegi plak tgk hostel...wow!!duduk kat umah teres 2 tingkat...tp jauh la dr kampus..20 km..
hari pertama ok lg...

masuk hari kedua...disbbkn ana x de kwn lg time tu...ana keseorgn mencari klaz...
aduhh...
time tu rase takut sgt...then, i asked someone...indian girls...rupa2nye diorg satu klaz dgn ana..
masuk2 klaz...sume org pndg...maklum la,ana sorg je yg pkai tudung labuh time tu...
w/pun sbnrnye x de la labuh mane p0n...segan syadid arr time tu...

bila mlm...call mak...
siap nangis2 lg tu...
nangis bkn sbb homesick...tp sbb takut...
takut dgn environment unisel...
couple,laki pompuan mmg x de batas langsung...
cket p0n x...bertepuk tmpr bg diorg biasa je...

housemate p0n ade yg smoking...
time tu mmg sgt perlu kuat...
then my mum said something to me...
to return my strength back...
honestly,2 minggu pertama kat ctu...ana berendam air mata...
x pernh rasa sedahsyat mcm nie...

seminggu lps tu,result rayuan upu kuar...ana check,dpt kat udm...satu ipt dgn zatul...dpt kos multimedia...lps bincg dgn family,parents ana x bg...diorg ckp jauh sgt...pape hal jd,susah diorg nk dtg...ana nangis lg time tu...nape2???ana btul2 x nmpk lg hikmah ALLAH campak ana ke ipt yg x islamic tu... jauh dr kwn2 yg sefikrah dgn ana...

tp skrg...
lps hampir 2 bln ana kat unisel...ana dh blh adapt dgn environment yg baru nie...x lah bermaksud ana turut sama dlm anasir2 yg -ve tu...yg mane ana rase salah,i try to avoid it...dn kat cni,ana btul2 dpt praktikkn batas2 pergauln yg ana dpt waktu skul dulu...kalau dulu,discussion antara banin bnt sgt la dielakkn...tp kat cni,itu bnde biasa...dan waktu tu la ana praktikkn sgl2nye..

alhmdulillah..
ALLAH permudhkn sglnye...Dia kurniakn ana bdak2 klaz yg memahami dn menghormati prinsip ana...kalau ade disscussion,boyz x kn duduk dkt2 sgt dgn ana...sedaya upaya diorg mengelak dari tersentuh w/pun dgn girlz lain diorg x mcm tu...now,i really love my claz n my lecturers n everything except the -ve one...

dulu,ana slalu fikir nape ALLAH x bg ana ipt yg islamic environmentnye???atau x p0n,satu ipt dgn kwn2 ana yg ana dh kenal???nape ALLAH campak ana kat ipt yg terpencil,sorg2 plak tu...
n now,i realise hikmahnye...hikmahnye...hehe...biar la ana je yg simpn...kalau nk cite kat cni mmg pjg...tp pape p0n,alhmdulillah ana dh dpt group usrah skrg..so,x la kering sgt...

setakat nie je la cite ana...kalau diikutkn pjg lg..tp cukup la nie...ana cume harap ntunna dpt ambik something drp cite ana...pape p0n,miss u all...korg ttp di hati...hehehe...:)))

harapan

kita adalah generasi harapan agama. walaupun kita wanita, tidakkah Aisyah Humaira' r.a dan Fatimah az-Zahra' r.a itu juga wanita..? kita mampu membangkitkan kembali daulah yang lama tidak kelihatan. walaupun hanya dengan sebuah blog...